Psicològic

 

És el tipus d'assetjament més difícil de detectar, ja que les formes d'agressió poden passar desapercebudes i no hi ha constància de proves. Accions com poden ser persecució, intimidació, manipulació i també molt comú, utilitzar el xantatge per poder manipular a la seva víctima.

 

El bullying psicològic és molt comú entre els nens/nenes i joves, aquest tipus d'assetjament sol anar acompanyat de bullying físic o ciberbullying.

 

Com detectar-ho?

 

Hem de de fixar-nos en uns determinats trets:

 

- Por o rebuig a anar a classe               - Aïllament social       

- Actituds passives                                 - Dificultat per dormir

- Pèrdua d'interès pels estudis             - Estat d'ànim baix      

- Sentiments de culpabilitat                                                        

 

Per saber si es tracta d'un cas de bullying psicològic, és recomanable establir una relació de confiança i aconseguir que expliqui el seu problema. I molt important també informar als nens i nenes a casa i a l'escola sobre el problema perquè sàpiguen què fer i com actuar davant aquesta situació.

 

 

TIPUS DE BULLYING

Bullying verbal

 

Són accions no corporals amb una única finalitat, la de discriminar. Accions d’exclució, insultar, amenaçar, burlar-se, etc. El bullying verbal és el mètode d'assetjament escolar més freqüent. Ocurreix entre nois i noies, i els insults es caracteritzen principalment per components racials i de gènere. Així mateix, els mètodes de bullying verbal més comuns són els enunciats falsos i malintencionats, les burles i el cridar a la persona amb sobrenoms despectius o violents.

 

Els diversos tipus d'intimidació poden prendre múltiples focus. Per exemple, el comportament ofensiu pot tenir com a objectiu el gènere, la raça, la discapacitat o la classe social, entre altres categories.

Quan aquestes característiques no es corresponen amb les expectatives del grup, l'individu és rebutjat i assetjat.

 

Bullying sexual

 

El bullying sexual és tota manifestació d'agressivitat, intimidació, abús o pressió en la qual la sexualitat de la víctima és l'element central. És més comú veure-ho dirigit cap a dones, però no és peculiar que succeeixi amb homes, especialment en l'etapa escolar, sobretot a partir de la pubertat.

 

 

 

Bullying social

 

 

El bullying social és la segona forma més comuna de maltractament, després d'insults. Aquest tipus d'assetjament és també conegut com bullying encobert i relacional ja que està dissenyat per a humiliar o apartar algú socialment deixant a la persona assetjada constantment fora, exclòs i animant a uns altres a fer el mateix.

 

És molt important diferenciar el bullying social del bullying en xarxes socials o “ciberbullying” que encara que estan relacionat no tenen el mateix significat.